Međunarodnu konferenciju organizirao je Institut za razvoj empatije i kreativnosti Eneja u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom.
Predsjednica konferencije: Nina Ilič (Slovenija); potpredsjednica skupa: Gordana Hegić (Hrvatska).

U organizaciji su sudjelovali predstavnici iz 10 zemalja, organizacijski i znanstveni odbor koji su činili stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Grčke, Srbije, Indije, SAD-a, Havaja, Australije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine i Egipta. Službeni jezik konferencije bio je engleski.

Konferencija je održana online 24. – 25. veljače 2024. u ukupnom trajanju od 16 sati.

Oba dana neslužbeni dio konferencije započeo je dva sata prije otvaranja. Za to vrijeme (i u svim pauzama) sudionici su mogli pogledati zanimljive video priloge na temu pčelarstva i apiterapije za djecu.

I prije same konferencije sudionike je pozdravio  Dr. Chen iz Kine: https://youtu.be/CK0yyybumX0?si=x3Tjrfd0hwWe2HT0

Konferencija je započela nekoliko minutnim video inauguracijskim govorom gosp. Jiri Piza, predsjednika Međunarodnog centra za mlade pčelare iz Češke. Poželio je dobrodošlicu prisutnima i izrazio punu podršku  značajnim aktivnostima organizatorice na području apiterapije za djecu. Zahvaljujemo uvaženom gospodinu na vremenu i pažnji kojom je uljepšao konferenciju:

www.veed.io/view/366875f1-328b-448e-aa76-2d3c3fe14ac7?panel=share

Predavači su bili stručnjaci iz stručnih i znanstvenih institucija iz sljedećih znanosti: nutricionizam, apiterapija, medicina, farmacija, obrazovanje, turizam, kultura, poljoprivreda i veterina. Program konferencije: https://apisretis.wixsite.com/website-3/preliminary-program

Konferencija je imala ukupno više od 186 sudionika iz 30 zemalja: Australija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kina, Hrvatska, Češka, Danska, Egipat, Estonija, Gana, Grčka, Indija, Indonezija, Italija, Kosovo, Litva, Nizozemska, Nepal, Nigerija, Palestina, Peru, Poljska, Rumunjska, Ruanda, Srbija, Slovenija, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Posebna nam je čast što smo konferencijom dokazali i pokazali učinkovitu profesionalnost i integraciju u smislu kolegijalne integracije i suradnje različitih disciplina. Apiterapija je interdisciplinarna i komplementarna znanost koja se na različite načine dotiče različitih znanstvenih područja. Ponosni smo što je skup uz podršku stručnih autoriteta omogućio bodovanje za sudjelovanje na skupu kako liječnicima u Hrvatskoj i Sloveniji, tako i farmaceutima i nastavnom osoblju u BiH. Skup je polučio veliki uspjeh i zato što je predstavljao priliku za razvoj karijere različitih znanstvenih profila, što za apiterapiju, sukladno svojoj interdisciplinarnosti i komplementarnosti, predstavlja dobar primjer dobre kolegijalne prakse u međusobnoj suradnji, a time i potporu kvalitetnom razvoju. apiterapije u Sloveniji.

Slovenska apiterapija, koja se u Sloveniji definira kao kombinacija stručnih savjetodavnih usluga u vezi s konzumacijom pčelinjih proizvoda, medene masaže i terapije udisanjem pčelinjeg zraka, s ©Apipedagogikom je pobudila oduševljenje i u međunarodnom okruženju jer tako sustavno organizirana a profesionalna apiterapija u dječjim vrtićima nije poznata nigdje drugdje u svijetu. Predstavljena je i mogućnost sudjelovanja u Apipedagogiji kroz međunarodnu API mrežu vrtića i škola APIS RETIS, kao jedine mreže koja omogućuje apipedagogiju na stručan i originalan način.

Konferencija „Apiterapija za djecu 2024.“ naš je zajednički ponos i veliki uspjeh jer su na njoj stvorene nove veze, svježe ideje i međunarodne suradnje. Svi smo cijelo vrijeme radili povezano, uredno, profesionalno, što je rezultiralo izuzetno ugodnom atmosferom, kontinuiranim procesom i ugodnim, a ujedno i profesionalnim iskustvom. Sva stručna izlaganja, usprkos velikom broju, bila su cjelovita i konkretna.

Tim Instituta Eneja Vam se s dubokim poštovanjem i zahvalnošću zahvaljuje na Vašem neprocjenjivom doprinosu:

Predsjednici Hrvatskog apiterapijskog društva Gordani Hegić
Fani Hatjini, predsjednici Znanstvene komisije APIMONDIA za zdravlje pčela
Predsjednici međunarodne mreže Bee Path Cities Maruška Markovčič
Svim neprocjenjivim članovima organizacijskog i stručnog odbora konferencije: Nina Ilič, Midhat Jasić, Bridget Goodwin, Stefan Stangaciu, Stanko Rajić, Madouh Abdulrhman, Trent Balduff, Tanja Balažic Peček, Tanja Schleis, Loretta Andrade, Zorica Plavšić, Janko Božič i Rok Kopinč.
Svim izvrsnim predavačima i autorima radova za izlaganja i moderiranje  konferencije: Nina Ilič, Stefan Stangaciu, Zhang Luyao, Bridget Goodwin, Beate McKenzie, Sibel Silici, Bratko Filipič, Klemen Rihar, Dunja Exel Gregorič, Hrvoje Mazija, Mamdouh Abdulrhman, Zorica Plavšić, David Mardešić, Valentina Glavica, Ana Marošević, Anita Dragić, Mihaela Pokrivka, Trent J. Balduff, Barbara Balenović, Snježana Ercegovac, Maja Selak, Katja Peruzzi Bahč, Silvia Sobol, Jelena Milošević, Petar Hrg, Alina Varadi, Rodica Margaoan .Rajs, Ivana Flanjak, Ivana Nemet, Zrinka Franić i Dominika Koritnik Trepel.
Svim cijenjenim sudionicima konferencije.
Predsjedniku Međunarodnog centra za mlade pčelare iz Češke Jiri Pizi.
Liječniku iz bolnice u Kini, Dr. Roditelji Chen i liječnik Qiunglong.
Koordinatorici skupa Dori Dragić iz Našica. Savršeno je slijedila uputstva i protokol.
Svim podupirateljima i sponzorima, uključujući i predsjednika Pčelarske zveze Slovenije Boštjana Noča za objavu najave konferencije na web stranici društva.

Srdačno hvala svima!

Lijepo je razmjenjivati znanja i ovako ih promovirati. Pogotovo znajući da smo sve što smo postigli zajedno postigli. Hvala svima na timskom duhu, na konstruktivnosti, na povezanosti, vremenu, znanju. Upravo je nezamjenjiva  energija svakoga od vas (nas) osigurala da skup bude tako stručan, znanstveno-povezan, učinkovit, dobar za razvoj apiterapije u Sloveniji i inozemstvu, a ujedno i ugodan.

HVALA VAM.

Ljubazno ste pozvani da pogledate komentare/iskustva  sudionika: https://apisretis.wixsite.com/website-3/testimonials#anchor-1

Srdačno,

Nina Ilić

Predsjednik međunarodne konferencije “Apiterapija za djecu 2024”
i osnivač Instituta Eneja