Otvorenje izložbe: petak 12.5. u 12 sati

U rascvjetanom mjesecu svibnju izložbom fotografija „Zagreb − nektar-bar” na poseban način obilježavamo dva važna datuma: Svjetski dan pčela (20. 5.) i Dan grada Zagreba (31. 5.), koje je autorica Gordana Hegić, doktorica znanosti iz područja pčelarstva i certificirana apiterapeutkinja, vješto povezala bilježeći fotoaparatom ljubav naših marljivih, radišnih i dragocjenih letećih ‘sugrađana’ prema raznobojnim cvjetnim nasadima i raspupalom drveću razasutima po zelenim površinama grada Zagreba.

Gordana Hegić svojim je zvanjem, stručnim radom, ali i osobnim interesima toliko usko povezana sa svijetom pčela da motivi ove izložbe nisu samo umjetničke nego i edukativne prirode, o čemu je autorica zapisala: „Izložba je nastala s ciljem senzibilizacije javnosti na naše gradske pčele, ali i promocije Zagreba kao grada koji je zelen i zdrav grad te prijatelj oprašivačima (pčelama, leptirima, bumbarima, solitarnim pčelama) i raznim drugim životinjama koje se hrane nektarom i peludom. Ovom izložbom želim potaknuti promjene u društvu, motivirati naše sugrađane na sadnju i pravilnu brigu (zalijevanje) medonosnog i peludonosnog bilja s ciljem očuvanja zagrebačkih oprašivača. S obzirom na to da je u cijelom svijetu urbano pčelarstvo prihvaćeno kao dio urbanih sredina (gradova), ovom izložbom željela sam skrenuti pažnju da i u Zagrebu postoje pčele koje su stanovnici našega grada. Dokaz je to da je Zagreb zelen i čist grad, grad koji svojim stanovnicima osim lijepih cvjetnih površina osigurava i zdrav i čist okoliš, a pčele su svakako indikator takvoga stanja. Upravo za njih dobrodošle su površine medonosnog i peludonosnog bilja i čitavi drvoredi medonosnih stabala (lipa, kestena) koji našim pčelicama osiguravaju hranu i lijep život u gradu. Gradske pčele umivaju gradsko zelenilo te na taj način doprinose kvaliteti zraka. Upravo brigom o zelenim površinama, sadnjom medonosnog i peludonosnog bilja, navodnjavanjem koje se vrši i koje je vrlo važno u sušnim periodima za stvaranje nektara koji je neophodan za opstanak pčela Zagreb je postao pravi ‘nektar-bar’ za oprašivače.“

Dr. sc. Gordana Hegić, ljubiteljica biljaka, životinja i prirode, doktorirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, na Katedri za pčelarstvo, na temu meda od metvice. Članica je povjerenstva za ocjenjivanje meda u Hrvatskoj više od 10 godina i predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. Jedina je iz  Hrvatske pohađala edukaciju vezanu uz apipedagogiju i rad s najmlađima koju organizira institut Eneja u Ljubljani. Certificirana je apiterapeutkinja u Republici Srbiji te članica i predavačica na edukacijama srpskog udruženja za apiterapiju Api Med (udruženje okuplja isključivo liječnike, doktore veterinarske medicine i znanstvenike). Počasna je članica Prvog apiterapijskog društva Bosne i Hercegovine, urednica i koautorica priručnika „Pčelarstvo apiterapija apiturizam“, autorica slikovnice „Pčelice“, koja u stihovima opisuje sve pčelinje proizvode. Aktivno sudjeluje u edukaciji djece starije vrtićke i školske dobi, surađuje s osnovnim i srednjim školama, Knjižnicama grada Zagreba, domovima umirovljenika i svima koji su zainteresirani za pčele i pčelinje proizvode. Ljubav prema svome rodnom gradu autorica pokazuje i ovom izložbom u nadi da će i Zagreb kao i Beograd ili Ljubljana jednom dobiti svoj urbani pčelinjak s nekoliko košnica bar za potrebe edukacije naših (najmlađih) sugrađana.

Hrvatsko apiterapijsko društvo se, osim promocijom apiterapije (korištenja pčelinjih proizvoda kao pomoći pri očuvanju zdravlja i podizanju kvalitete živote te pomoći kod određenih zdravstvenih tegoba), bavi i apipedagogijom te razvojem apikulture (kulture poznavanja proizvodnje i konzumacije pčelinjih proizvoda), a na inicijativu HAD-a upravo je mjesec listopad proglašen mjesecom za razvoj apikulture u Hrvatskoj kada pčelari članovi društva u čitavoj Hrvatskoj otvaraju vrata svojih pčelinjaka i educiraju zainteresirane posjetitelje.

Galeriju fotografija s izložbe pogledajte na našoj Facebook stranici pomoću sljedeće poveznice:
https://www.facebook.com/knjiznicasavica/posts/pfbid033w5Gm9HdWBSuaQHy3gcSoZaEU8gSEbfnNR1zPdYDY7TgT3mCzr2G3bdgYgJKHbbxl