Kada na ulazu u Dječji vrtić Čarobna šuma u Špišić Bukovici, zamijetite žutu naljepnicu Hrvatskog apiterapijskog društva, bit će vam jasno kako je ovo prvi vrtić u Hrvatskoj u kojem se prije svega koristi – med.

U našem dječjem vrtiću med se od samog početka rada konzumira u čaju.  Med nabavljamo od lokalnog pčelara OPG Lelek, a na poticaj Gordane Hegić, predsjednice Hrvatskog apiterapijskog društva, uveli smo više medenih obroka na naš jelovnik. Nudimo ga na kruhu za doručak, s pahuljicama, a cilj nam je napraviti zdrave kekse od meda. Djeci je med stalno dostupan u sobi, te svatko može uzeti žličicu meda kada poželi – kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Čarobna šuma Ana Šantić, koja je u petak, uz načelnika Općine Špišić Bukovica Hrvoja Milera, ravnateljicu Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici, Ivanu Nemet i djelatnicu TIC-a Nelu Draču, nazočila „prvom danu provedbe ovog projekta“.
Osim što je med dostupan djeci i odgajateljice su educirane za navedene programe. U budućnosti će se provoditi razne aktivnosti vezane uz pčelarstvo.

Planira se na primjeren i razumljiv način objasniti kako pčele proizvode med i što radi pčelar. U proljeće ćemo posjetiti pčelara i pčele – dodala je ravnateljica vrtića.
Tu u Čarobnoj šumi ne staju.

Ponosni smo na naš mali vrtić koji je ostvario ovu uspješnu suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom te nas veseli činjenica što ćemo se iduće godine moći predstaviti i na Međunarodnom kongresu „Apiterapija za djecu“ kao vrtić u kojem se provodi dobra praksa uvođenja meda u obroke. U svemu tome jako nam je važna podrška i dobra suradnja s našim osnivačem, Općinom Špišić Bukovica i načelnikom Hrvojem Milerom koji su prepoznali  značaj predškolskog odgoja i podržavaju nas odgojitelje u nastojanjima da djeci pružimo što više novih iskustava i prilika za učenje – zaključila je Ana Šantić.
Načelnik Hrvoje Miler, dao je punu podršku ovom projektu jer se na ovaj način potiče zdrava navika veće konzumacije meda kod djece i educira o pčelarstvu i proizvodnji meda.

Iz Hrvatskog apiterapijskog društva, predsjednica Gordana Hegić je poručila.

Primjer razvoja pčelarstva,  podrške lokalnim proizvođačima meda i drugih pčelinjih proizvoda u svim državama u okruženju je i taj da se u vrtićima, školama, bolnicama, koristi med domaće lokalne proizvodnje što u tom obliku primjene ima višestruku korist; poticanje pčelarske proizvodnje, podrška lokalnim proizvođačima, podrška zdravom rastu i razvoju naših najmlađih sugrađana, podrška očuvanju bioraznolikosti i pčelarstvu pojedinog područja. Dječji vrtić Čarobna šuma je prvi vrtić u Hrvatskoj čije su odgajateljice nakon završene edukacije certificirane za brigu o sigurnosti djece prilikom posjeta pčelinjaku, no to je samo jedan dio aktivnosti. Odgajateljice su također educirane o životu i radu pčela i pčelinje zajednice s ciljem prilagodbe stečenih znanja za rad s vrtićkim grupama. Također je održana i edukacija za odgojiteljice  i roditelje o pčelinjim proizvodima i zdravlju s ciljem razvijanja apikulture, zdravih navika i svakodnevnog uvođenja pčelinjih proizvoda u prehranu; zbog podizanja kvalitete života, imuniteta i slično.

Ivana Nemet, ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici je kazala.

Tehnološko-inovacijski centar Virovitica kao javna ustanova od samih početaka rada potiče i pomaže lokalnim proizvođačima pčelarima kako u fizikalno-kemijskim analizama meda i drugih pčelinjih proizvoda tako i u edukacijama vezano za sigurnost proizvoda. U suradnji s predsjednicom Hrvatskog apiterapijskog društva, podršku Virovitičko-podravske županije i Općine Ššpišić Bukovica, odabrali smo dječji vrtić Čarobna šuma iz Špišić Bukovice da bude prvi vrtić u Hrvatskoj koji koristi kvalitetan i zdravstveno ispravan proizvod, med, u svakodnevnoj upotrebi. Te smo tako omogućili da djeca koriste med provjerenog lokalnog proizvođača. U suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku, odrađivat ćemo sve potrebne fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize meda. Ponosni smo što smo kao javna i znanstvena institucija uključeni u ovaj projekt i što smo svojim dijelom rada doprinijeli da vrtić Čarobna šuma bude prvi vrtić u Republici Hrvatskoj kao primjer dobre prakse koji će konzumirati zdravstveno ispravan proizvod. Iskreno se nadamo da će primjer dječjeg vrtića Čarobna šuma slijediti i drugi vrtići. 

(Izvor: www.vpz.hr, in, Fotografije: Kristijan Toplak)