Nakon završetka „Pete Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Više od proizvodnje“, održane u Hotelu „Opatija“ u Opatiji dana 10/04/2015, koja je po ocjenama većeg broja sudionika, ocijenjena kao sadržajno najkvalitetnijom do sada, zajedničkim konsenzusom su doneseni slijedeći zaključci.  Vjerujemo da će isti poslužiti za daljnju harmonizaciju postupaka i sinergiju aktivnosti usmjerenih ka osiguranju kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda na tržištu Republike Hrvatske.

  1. Naglašena je velika važnost uloge nacionalne organizacije primarnih proizvođača pčelinjih proizvoda – Hrvatskog pčelarskog saveza, u osiguranju kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda na tržištu Republike Hrvatske. Ocjenjeno je da je dobrodošao još veći angažman Hrvatskog pčelarskog saveza u procesima izrade standarda kakvoće i sigurnosti na svim razinama.
  2. Ukazano je na značaj aktivnog rada unutar udruga pčelara kao osnovne organizacijske platforme proizvođača, a posebice na provedbi edukacija na svim razinama kao jednog od glavnih preduvjeta uspješnog rada takve udruge. S time u vezi istaknuta je istaknuta važnost volonterskog pristupa radu uz visoku razinu učinkovitosti unutrašnjeg organiziranja i planiranja rada, potkrijepljeno metodičnošću i konzistencijom u pristupu.
  3. Dana je potvrda visoke vrijednosti hrvatskih botaničkih izvora pčelinjih paša pri čemu je posebno istaknuta njihova raznolikost i kakvoća te uloga antropogenih utjecaja na njihovu rasprostranjenost i izdašnost. Naglašena je potreba za institucionalnom procjenom kapaciteta pčelinjih paša u Republici Hrvatskoj.
  4. Ukazano je na veliku neujednačenost zbirnih statističkih podataka vezanih uz proizvodnju i potrošnju meda dostupnih iz različitih relevantnih izvora. Naglašena je potreba harmonizacije odnosno usaglašavanja postupaka prikupljanja referentnih podataka s naglaskom na metodologiju i potrebe zakonskog okvira.
  5. Iskazana je potreba za standardizaciju kakvoće pčelinjeg voska na tržištu Republike Hrvatske, s posebnim osvrtom na značaj voska kako na ekonomskoj tako i zdravstvenoj razini.
  6. Naglašena je relevantnost uključenja svih institucija u suzbijanje patvorenja pčelinjih proizvoda tako i stavljanja istih na tržište Republike Hrvatske.
  7. Istaknut je značaj primjene novih trendova u prihrani pčela kao jednog od važnih preduvjeta za osiguranje kakvoće pčelinjih proizvoda pri čemu je naglašena i potreba izrade standarda kakvoće proizvoda za prihranu pčela.
  8. Razmotren je potencijal uporabe kozmetičkih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda za primjenu na životinjama kao tržišnog segmenta koji sve više dolazi do izražaja.
  9. Ukazano je na važnost  konstantnog laboratorijskog motrenja kakvoće meda na maksimalni broj parametara uporabom suvremenih i standardiziranih metoda analitičkog praćenja kakvoće.
  10. Istaknuta je velika važnost povezivanja svih institucija uključenih u procjenu i praćenje kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda na aktivnu suradnju i zajednički rad na tematski povezanim projektima.