Novosti
Objavljeno
18.04.2015.
u
Zaključci Pete Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Više od proizvodnje, Opatija, 10. travnja 2015. godine
Nakon završetka „Pete Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Više od proizvodnje“, održane u Hotelu „Opatija“ u Opatiji dana 10/04/2015, koja je po ocjenama većeg broja sudionika, ocijenjena kao sadržajno najkvalitetnijom do sada, zajedničkim konsenzusom su doneseni slijedeći zaključci. Vjerujemo da će isti poslužiti za daljnju harmonizaciju postupaka i sinergiju aktivnosti usmjerenih ka osiguranju kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda na tržištu Republike Hrvatske.
- Naglašena je velika važnost uloge nacionalne organizacije primarnih proizvođača pčelinjih proizvoda – Hrvatskog pčelarskog saveza, u osiguranju kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda na tržištu Republike Hrvatske. Ocjenjeno je da je dobrodošao još veći angažman Hrvatskog pčelarskog saveza u procesima izrade standarda kakvoće i sigurnosti na svim razinama.
- Ukazano je na značaj aktivnog rada unutar udruga pčelara kao osnovne organizacijske platforme proizvođača, a posebice na provedbi edukacija na svim razinama kao jednog od glavnih preduvjeta uspješnog rada takve udruge. S time u vezi istaknuta je istaknuta važnost volonterskog pristupa radu uz visoku razinu učinkovitosti unutrašnjeg organiziranja i planiranja rada, potkrijepljeno metodičnošću i konzistencijom u pristupu.
- Dana je potvrda visoke vrijednosti hrvatskih botaničkih izvora pčelinjih paša pri čemu je posebno istaknuta njihova raznolikost i kakvoća te uloga antropogenih utjecaja na njihovu rasprostranjenost i izdašnost. Naglašena je potreba za institucionalnom procjenom kapaciteta pčelinjih paša u Republici Hrvatskoj.
- Ukazano je na veliku neujednačenost zbirnih statističkih podataka vezanih uz proizvodnju i potrošnju meda dostupnih iz različitih relevantnih izvora. Naglašena je potreba harmonizacije odnosno usaglašavanja postupaka prikupljanja referentnih podataka s naglaskom na metodologiju i potrebe zakonskog okvira.
- Iskazana je potreba za standardizaciju kakvoće pčelinjeg voska na tržištu Republike Hrvatske, s posebnim osvrtom na značaj voska kako na ekonomskoj tako i zdravstvenoj razini.
- Naglašena je relevantnost uključenja svih institucija u suzbijanje patvorenja pčelinjih proizvoda tako i stavljanja istih na tržište Republike Hrvatske.
- Istaknut je značaj primjene novih trendova u prihrani pčela kao jednog od važnih preduvjeta za osiguranje kakvoće pčelinjih proizvoda pri čemu je naglašena i potreba izrade standarda kakvoće proizvoda za prihranu pčela.
- Razmotren je potencijal uporabe kozmetičkih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda za primjenu na životinjama kao tržišnog segmenta koji sve više dolazi do izražaja.
- Ukazano je na važnost konstantnog laboratorijskog motrenja kakvoće meda na maksimalni broj parametara uporabom suvremenih i standardiziranih metoda analitičkog praćenja kakvoće.
- Istaknuta je velika važnost povezivanja svih institucija uključenih u procjenu i praćenje kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda na aktivnu suradnju i zajednički rad na tematski povezanim projektima.