Nakon uspješno održane dvije radionice online iz područja apikozmetike a na inzistiranje muškog dijela pčelarske populacije nastavljamo ciklus radionica ovaj put iz područja apigastronomije.

Obzirom da je velik dio polaznika naših radionica izvan Hrvatske ovoga puta ćemo biti praktičniji. Naime koncept ove radionice je specifičan. Prvo se primaju predbilježbe za radionicu i uplate. Termin prve radionice je 07.12. i on je gotovo popunjen pa ćemo održati opet dodatnu radionicu i to već 14. 12. od 17 do 21 sat.

Prijave za radionice kao i uplate primaju se najkasnije do 1.12. i to za termin radionice koja će se održati 14.12. iz razloga što će se tada krenuti u nabavku sirovina koje su neophodne polaznicima za radionicu, pakiranje i slanje poštom na kućnu adresu.

Polaznicima će na kućnu adresu stići liofilizirano voće i povrće, te mješavine začina za izradu originalnih apigastronomskih marinada i mednih mješavina. Sami polaznici na radionici paralelno će s voditeljicom radionice izrađivati marinade za odreske, divljač, ribu, začinsku mješavinu za jela s rajčicom i razne medne mješavine s voćem.

Ovakav oblik apigastronomske ponude dolazi u pravo vrijeme da bi proširili ponudu pčelinjih proizvoda prilikom nadolazećih blagdana, te  kada u poklon paketima ili vlastitoj kuhinji želimo biti kreativni.

Polaznik će u paketu dobiti nekoliko pakiranja od 15 g liofiliziranog bobičastog voća (u izvornom obliku ili u prahu), liofiliziranu ciklu, mješavine začina u pakiranjima od 5 do 30 g (ovisno o samom začinu i recepturi) a sam će si za radionicu morati osigurati med (vrsta koju odabere po želji), i staklenke (preporuka je da budu od 45 do 106 ml, ukrasne – heksagonalne), preciznije  15 staklenki od 45 ml i 15 staklenki od 106 ml.

Raditi ćemo ukupno 15 pripravaka s mješavinama začinskog bilja, liofiliziranim voćem i povrćem (cikla). Često se susrećem s pitanjem što je liofilizirano voće pa da ukratko objasnim:

Liofilizacija se naziva još i sušenje smrzavanjem. Namirnica se prvo zamrzava na – 50 ° C do -60 ° C, a zatim dolazi do uklanjanja vlage pomoću vakuumskog sustava unutar komore. Proces traje do 40 sati. Tijekom procesa led se sublimacijom pretvara u vodenu paru.Kako se liofilizira voće? Plodovi iz zamrzivača slažu se na radni stol u komori za preradu.  Voće stavlja se na ploče od nehrđajućeg čelika i ravnomjerno raspoređuje po površini. Nakon toga se vrata stroja za liofilizaciju zatvaraju i vrši se proces liofilizacije. Očekivano vrijeme za izvođenje procesa liofilizacije je 30 do 40 sati, što ovisi o količini, veličini i vrsti smrznutih plodova. Medne mješavine s liofiliziranim voćem osim što su vizualno atraktivne odličan su dodatak prehrani za zobene pahuljice, musle, različite vrste smoothie i mnoge druge kombinacije.

Cijena radionice iznosi 1885,00 kuna ili 250 Eura. Broj polaznika je ograničen. 

Prijave za radionice kao i uplate primaju se najkasnije do 1.12. i to za termin radionice koja će se održati 14.12.

Radionica se održava putem Microsoft teams-a.

Za sva dodatna pitanja obratite se Gordani Hegić  na mail gordana.hegic@api-had.hr 

Podaci za uplatu su:

HRVATSKO APITERAPIJSKO DRUŠTVO
PAŠKA 4, 10 000 ZAGREB
IBAN: HR3523400091111084741

Podaci za uplatu iz inozemstva su:

HRVATSKO APITERAPIJSKO DRUŠTVO
PAŠKA 4, 10 000 ZAGREB, HRVATSKA
ŽIRO RAČUN: 3523400-091111084741
IBAN: HR 35 2340 0091 1110 8474 1

BIC(SWIFT CODE) Privredne banke Zagreb d.d. PBZGHR2X