Predbilježbe, održati će se početkom rujna, radnim danom od 18 do 21 sat putem platforme Micorosft teams, polaznici na kućnu adresu prije održavanja radionice dobivaju potreban materijal (sami osiguravaju ambalažu i pčelinje proizvode)  i zajednički radimo preparate. 

Obzirom da je velik dio polaznika naših radionica izvan Hrvatske ovoga puta ćemo biti praktičniji. Naime koncept ove radionice je specifičan. Prvo se primaju predbilježbe za radionicu i uplate. Termin radionice je srijeda 18.9.2024. u 18 sati.

Prijave za radionice kao i uplate primaju se najkasnije do 03.09.2024.  iz razloga što će se tada krenuti u nabavku sirovina koje su neophodne polaznicima za radionicu, pakiranje i slanje poštom na kućnu adresu.

Polaznicima će na kućnu adresu stići liofilizirano voće i povrće, te mješavine začina za izradu originalnih apigastronomskih marinada i mednih mješavina. Sami polaznici na radionici paralelno će s voditeljicom radionice izrađivati marinade za odreske, divljač, ribu, začinsku mješavinu za jela s rajčicom i razne medne mješavine s voćem.

Polaznik će u paketu dobiti nekoliko pakiranja od 15 g liofiliziranog bobičastog voća (u izvornom obliku ili u prahu), mješavine začina u pakiranjima od 5 do 30 g (ovisno o samom začinu i recepturi) a sam će si za radionicu morati osigurati med (vrsta koju odabere po želji), i staklenke (preporuka je da budu od 45 do 106 ml, ukrasne – heksagonalne), preciznije  15 staklenki od 45 ml i 15 staklenki od 106 ml.

Raditi ćemo ukupno 15 pripravaka s mješavinama začinskog bilja, liofiliziranim voćem i povrćem. Često se susrećem s pitanjem što je liofilizirano voće pa da ukratko objasnim:

Liofilizacija se naziva još i sušenje smrzavanjem. Namirnica se prvo zamrzava na – 50 ° C do -60 ° C, a zatim dolazi do uklanjanja vlage pomoću vakuumskog sustava unutar komore. Proces traje do 40 sati. Tijekom procesa led se sublimacijom pretvara u vodenu paru. Kako se liofilizira voće? Plodovi iz zamrzivača slažu se na radni stol u komori za preradu.  Voće stavlja se na ploče od nehrđajućeg čelika i ravnomjerno raspoređuje po površini. Nakon toga se vrata stroja za liofilizaciju zatvaraju i vrši se proces liofilizacije. Očekivano vrijeme za izvođenje procesa liofilizacije je 30 do 40 sati, što ovisi o količini, veličini i vrsti smrznutih plodova. Medne mješavine s liofiliziranim voćem osim što su vizualno atraktivne odličan su dodatak prehrani za zobene pahuljice, musle, različite vrste smoothie i mnoge druge kombinacije.

Cijena radionice iznosi 280 Eura.
Broj polaznika je ograničen.