Na edukaciji koja se sastoji iz teorijskog i praktičnog dijela upoznati ćete pčelinje proizvode te važne detalje na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine posebno ukoliko od pčelinjih proizvoda očekujete povoljan apiterapijski efekt. Poznato je da na tržištu pčelinjih proizvoda vlada popriličan nered i da su potrošači zbunjeni. Također je važno naglasiti da kvaliteta pčelinjih proizvoda ujedno ne jamči i zdravstvenu ispravnost te se iz navedenih razloga posebna pažnja treba posvetiti onim proizvodima koji se koriste za potrebe apiterapije odnosno za djecu i osobe koje imaju narušen imunitet. Nažalost, internet je preplavljen netočnim činjenicama o medu a koliko su i pčelari needucirani govori podatak da te „činjenice“ s portala često dijele na svojim web stranicama ili društvenim mrežama i sami vjerujući u te zablude. Jedan od najčešćih primjera je tvrdnja kako med moramo uzimati drvenom žlicom unatoč činjenici da pčelari vrcaju med koristeći inox vrcaljku kao i metalni pribor za otklapanje saća. Primjer čitavog niza netočnih informacija o medu možete pronaći na linku https://net.hr/magazin/kuhinja-i-recepti/kako-prepoznati-pravi-med-zasto-je-med-zdrav-7dd9d21a-de23-11ef-8344-b282ec61614a

Na fotografiji vidimo metalnu vrcaljku u kojoj se okreću okviri s medom i već tada med dolazi u kontakt s metalom. Logično se postavlja pitanje zašto onda taj isti med kasnije ne bi smjeli konzumirati metalnom (inox) žlicom???

Također nije istinit niti podatak da se med ne može pokvariti no to je za neki malo dužu priču.

Naime, ukoliko pitate AI o pojavi bijele pjene u medu odgovor će biti ovakav

 

Potaknuta ovakvim informacijama krenula sam iz znatiželje tražiti dalje i kao što sam i pretpostavila priča nije išla u „dobrom smjeru“

 

Fermentacija meda i pojava bijele (ili bilo kakve druge pjene) pokazatelj je da je med zdravstveno/mikrobiološki neispravan i nikako ga ne bi trebalo konzumirati ukoliko ne želite ozbiljno narušiti svoje zdravlje ili čak doživjeti trovanje!

Upravo iz navedenih razloga ukazala se potreba za edukacijom potrošača pčelinjih proizvoda koji traže stručne, korektne i provjerene informacije da bi za sebe i svoje najmilije odabrali doista zdravstveno ispravne i kvalitetne pčelinje proizvode.

Primjer kako izgleda znanstveni članak na temu Mikrobiološka analiza meda s identifikacijom plijesni možete pročitati na linku https://hrcak.srce.hr/file/326400

Edukacije ćemo vršiti u dva nivoa, svaki po 4 školska sata. Termini edukacija biti će radnim danom od 18 do 21 sat. Kotizacija po nivou edukacije iznosi 50 eura. U prvom dijelu edukacije upoznati ćemo pčelinje proizvode, njihov nastanak, sastav, rizike prilikom nabavke istih te način čuvanja. U drugom dijelu saznati ćemo kako ispravno dozirati i koristiti pčelinje proizvode tijekom godine s ciljem podizanja kvalitete života.

Hrvatsko apiterapijsko društvo je neprofitna nevladina udruga koja svoje postojanje financira vlastitim sredstvima i donacijama te se iz navedenog razloga edukacije naplaćuju. Sredstva koja uprihodimo ovim edukacijama biti će uložena u izradu i tisak knjige Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima čiji se izlazak iz tiska očekuje početkom prosinca 2025. godine kao i promocija na Zagrebačkom velesajmu u subotu 6.12. u sklopu Sajmova zdravog življenja. Svi polaznici edukacije knjigu mogu naručiti u pretplati do 15.11.2025. uz 30 % popusta.