Dan apiterapije v Mariboru, 10.11. 2018 ob 9:00

Apiterapija u Sloveniji sve više dobija na svom značaju. Osnova apiterapije je u pčelarstvu. Pčelarstvo je tradicionalna poljoprivredna djelatnost u Sloveniji koja ima bogatu tradiciju i globalni ugled. Slovenija također ima autohtonu pčelu zvanu kranjska pčela (Latin Apis mellifera carnica).

 U Sloveniji, u vrijeme nedavne povijesti, točnije krajem 19. stoljeća, je područje apiterapije  najviše obilježil dr. Filip Terč. Bio je češkog porijekla, završio je medicinsku školu u Beču. Njegova obitelj se preselila u Maribor 1875. godine. Već 1879. je počeo eksperimentirati s lečenjem reumatskih bolesti sa pčelinjim ubodima (apitoxin). Taj tretman je testirao na  oko 700 pacijenata sa kojima je u povijesti medicine i pčelarstva postao pionir apiterapije modernog doba.

Pčelarska udruga Slovenije, Javna savjetodavna služba u pčelarstvu, organizira već nekoliko godina Apiterapiju posvećenu dr. Filipu Terču, održava se u Mariboru. Također je uključena organizacija Udruge pčelarskih društava Maribor.

Ove godine, događaj će se održati 11. studenog na Fakultetu za poljoprivredu i biosomatske nauke u Mariboru (Pivola 10). Simpozij je namijenjen svim pčelarima, apiterapeutima, ljubiteljima pčela i drugi zainteresirani javnosti.

Udruga Slovenski pčelar (Pčelarski savez Slovenije) je  2007 godine osnovala komisiju za apiterapiju, koja prati razvoj ove grane medicine u zemlji i inozemstv. Od tada deluje i sekcija apiterapeutov Dr. Filipa Terča u Udrugi pčelara Maribora. U sekciji apiterapije je 150 članova, a neki nude i usluge apiterapije. Po programu usposobljavanja apiterapevtov Udruge pčelara Slovenije, program apiterapije vodi Udruga pčelara Maribora.  Usposobljavanje je do sada završilo oko 150 sudionika, koji su u svojim osnovnim zanimanjima pčelari, liječniki, farmaceuti, tehničari, … .itd.

Predviđeni program događaja

9:00- 9:15 Pozdravni govor

9: 15-9: 45 Apiterapija kao dopunska djelatnost (Tanja Magdič)

9: 45-10: 00 NPK Apiterapija

10: 00-11: 00 Apiterapija sa bolestima probavnog sustava – Zrinka Franić

11: 00-11: 15 Pauza

11: 15- 12:00 Pčelinji proizvodi u svakodnevnoj prehrani i pčelinji proizvodi kao funkcionalna hrana – Gordana Hegić

12: 00-12: 45 Pčelinji proizvodi za zdravlje i njegu kože -Gordana Hegić (predavanje će biti na hrvatskom jeziku)

12: 45-13: 30 Med kao lijek ne kao zaslađivač – Matjaz Deželak, Medex d.o.o.