Prošlogodišnja „Treća Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Novi trendovi“, svojim je zaključcima uobličila nove zasade institucionalnog pristupa sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda. Ovogodišnje okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva, organiziraju zajedničkim snagama Katedra za zdravstvenu

ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko–goranske županije, „Biopčela“ – Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike te Pčelarska udruga „Učka“ iz Opatije.Skup se održava u Opatiji, 11. travnja 2014. godine pod nazivom „Četvrta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Regionalna  suradnja“ i usmjeren je u pravcu regionalnih odrednica u sagledavanju zdravstvene ispravnosti, sigurnosti te kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda te njihove primarne proizvodnje.

Kao što se iz naslova Konferencije može vidjeti, ona je tematski vezana uz aktualnosti vezane uz percepciju kakvoće pčelinjih proizvoda i njihovih prerađevina kao i valorizaciju sigurnosnih značajki njihove uporabe oko čega se nekoliko zadnjih godina vodi dosta polemike. Pri tome će se, u duhu naslova Konferencije, nastojati podijeliti i iskustva susjednih zemalja s kojima Republika Hrvatska graniči.

Obzirom da se ovaj skup organizira na nacionalnoj razini, zaključno se očekuje kvalitetan cjelodnevni stručni program koji će ponovno pružiti jedinstvenu priliku za raspravu i razmjenu važnih ideja i informacija vezanih uz sigurnost pčelinjih proizvoda prilikom njihove uporabe te stavljanja na tržište. U okviru programa konferencije, pozvano je petnaestak uvaženih stručnjaka, predstavnika stručne i akademske zajednice iz Hrvatske, Italije, Slovenije te predstavnika Međunarodne komisije za med (International Honey Commission, IHC). Oni će iznijeti vlastita iskustva i najnovije spoznaje vezane uz osiguranje kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda.

Obzirom da spomenuti stručnjaci i priznati znanstvenici, dolaze sa istraživačkih institucija i fakulteta iz različitih znanstvenih polja i interesa (medicinski, farmaceutski, prehrambeno–biotehnološki, agronomski, kemijsko-tehnološki), sigurnost pčelinjih proizvoda sagledat će se sa različitih aspekata.

Sama konferencija je koncipirana kao platforma za osiguranje relevantne informacije od javnog interesa, ponajprije za same primarne proizvođače – pčelare ali isto tako i za sve ostale sudionike koji sudjeluju u procesima procjene valorizacije zdravstvene ispravnosti i sigurnosti pčelinjih proizvoda, njihova podrijetla i kakvoće (laboratoriji, znanstvene institucije, inspekcijske službe, trgovci, potrošači).

Cjelovita informacija dostupna je na mrežnim stranicama organizatora – Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci odnosno dfirektnim klikom na donje poveznice:

Obavijest o odražavanju Konferencije (PDF, 628 KB)

Prijavni obrazac za sudjelovanje (DOC, 196 KB)

Obrazac za prijavu hotelskog smještaja (DOC, 200 KB)