Hrvatsko apiterapijsko društvo

Zaključci „Pete Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Više od proizvodnje“, Opatija, 10. travnja 2015. godine

 

Nakon završetka „Pete Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda – Više od proizvodnje“, održane u Hotelu „Opatija“ u Opatiji dana 10/04/2015, koja je po ocjenama većeg broja sudionika, ocijenjena kao sadržajno najkvalitetnijom do sada, zajedničkim konsenzusom su doneseni slijedeći zaključci.  Vjerujemo da će isti poslužiti za daljnju harmonizaciju postupaka i sinergiju aktivnosti usmjerenih ka osiguranju kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda na tržištu Republike Hrvatske.

 

 

  1. Naglašena je velika važnost uloge nacionalne organizacije primarnih proizvođača pčelinjih proizvoda – Hrvatskog pčelarskog saveza, u osiguranju kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda na tržištu Republike Hrvatske. Ocjenjeno je da je dobrodošao još veći angažman Hrvatskog pčelarskog saveza u procesima izrade standarda kakvoće i sigurnosti na svim razinama.
  2. Ukazano je na značaj aktivnog rada unutar udruga pčelara kao osnovne organizacijske platforme proizvođača, a posebice na provedbi edukacija na svim razinama kao jednog od glavnih preduvjeta uspješnog rada takve udruge. S time u vezi istaknuta je istaknuta važnost volonterskog pristupa radu uz visoku razinu učinkovitosti unutrašnjeg organiziranja i planiranja rada, potkrijepljeno metodičnošću i konzistencijom u pristupu.
  3. Dana je potvrda visoke vrijednosti hrvatskih botaničkih izvora pčelinjih paša pri čemu je posebno istaknuta njihova raznolikost i kakvoća te uloga antropogenih utjecaja na njihovu rasprostranjenost i izdašnost. Naglašena je potreba za institucionalnom procjenom kapaciteta pčelinjih paša u Republici Hrvatskoj.
  4. Ukazano je na veliku neujednačenost zbirnih statističkih podataka vezanih uz proizvodnju i potrošnju meda dostupnih iz različitih relevantnih izvora. Naglašena je potreba harmonizacije odnosno usaglašavanja postupaka prikupljanja referentnih podataka s naglaskom na metodologiju i potrebe zakonskog okvira.
  5. Iskazana je potreba za standardizaciju kakvoće pčelinjeg voska na tržištu Republike Hrvatske, s posebnim osvrtom na značaj voska kako na ekonomskoj tako i zdravstvenoj razini.
  6. Naglašena je relevantnost uključenja svih institucija u suzbijanje patvorenja pčelinjih proizvoda tako i stavljanja istih na tržište Republike Hrvatske.
  7. Istaknut je značaj primjene novih trendova u prihrani pčela kao jednog od važnih preduvjeta za osiguranje kakvoće pčelinjih proizvoda pri čemu je naglašena i potreba izrade standarda kakvoće proizvoda za prihranu pčela.
  8. Razmotren je potencijal uporabe kozmetičkih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda za primjenu na životinjama kao tržišnog segmenta koji sve više dolazi do izražaja.
  9. Ukazano je na važnost  konstantnog laboratorijskog motrenja kakvoće meda na maksimalni broj parametara uporabom suvremenih i standardiziranih metoda analitičkog praćenja kakvoće.
  10. Istaknuta je velika važnost povezivanja svih institucija uključenih u procjenu i praćenje kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda na aktivnu suradnju i zajednički rad na tematski povezanim projektima.

 

 

bee-with-my-myer-lemon-tree_w725_h544.jpg

3. HRVATSKOM SIMPOZIJU O VRIJEDNOSTI PČELINJIH PROIZVODA U OČUVANJU ZDRAVLJA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

APITERAPIJA očuvanje zdravlja pčelinjim

                    proizvodima



koji će se održati u subotu 20.10.2018. na Zagrebačkom velesajmu u sklopu Sajmova zdravog življenja.

Ukoliko ste zainteresirani za predavanje i predstavljanje Vaših inovativnih proizvoda ili usluga, projekata ili drugih aktivnosti vezanih uz apiterapiju, pčelinje proizvode ili pčelarstvo i molim Vas da najkasnije do 12.7.2018. na e mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pošaljete naziv teme, kratak sažetak predavanja i ime predavača. Tročlano povjerenstvo odlučiti će o prihvaćanju teme. Planirano trajanje predavanja je 20 minuta i 10 minuta za raspravu nakon predavanja.

Prijašnjih je godina Povjerenstvo za medicinsku izobrazbu liječnika kategoriziralo i bodovalo stručni skup pod nazivom APITERAPIJA očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima, te je aktivnim sudionicima dodijeljeno 8 bodova, a pasivnim sudionicima dodijeljeno je 6 bodova.

Također postoji mogućnost oglašavanja u Zborniku radova, kao i sponzorstva.

Za sve detaljnije informacije obratite se na tel 01 6181 600 ili mob 095 910 66 53 ili e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Tečaj APITERAPIJA - PROIZVODNJA I KORIŠTENJE PČELINJIH PROIZVODA u trajanju od 60 sati može se održati u bilo kojem gradu u Hrvatskoj gdje postoji minimalan broj zainteresiranih polaznika (30) dok je maksimalan broj ograničen na 50 polaznika po grupi. Cijena tečaja iznosi 3 500,00 kn po polazniku, plativo u 3 obroka (1 500 kn pri upisu prije početka predavanja, 1000 kn nakon 30 dana, 1000 kn prije završetka tečaja). Za detaljnije  informacije oko prijave i upisa zainteresirani kandidati mogu se obratiti na e mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  , a prijavnicu za tečaj možete ispuniti i preuzeti uskoro na stranicama Hrvatskog apiterapijskog društva www.api-had.hr ili http://www.api-had.hr/images/docs/tecaj_pristupnica.doc

Uvijeti za upis su: završena srednja škola odgovarajućeg smjera. Nakon završene edukacije postoji mogućnost registracije djelatnosti apiterapija za određeni broj polaznika kod nadležnih institucija.

 

Tečaj u Zagrebu počinje u subotu 3.11. (adresa će biti objavljena naknadno ovisno o broju prijavljenih polaznika) a sve detaljnije informacije možete dobiti na info pultu Hrvatskog apiterapijskog društva u sklopu Sajmova zdravog življenja koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 18 - 21.10.2018.

Tečaj će trajati svake subote od 12- 19 sati obzirom da imamo velik broj polaznika iz udaljenijih dijelova Hrvatske kojima je zbog putovanja ovakav raspored i dinamika predavanja najprihvatljiviji oblik nastave.


03.11.  od 12- 19 sati

10.11. od 12- 19 sati

17.11. od 12- 19 sati

24.11. od 12- 19 sati

01.12. od 12- 19 sati

08.12. od 12- 19 sati

15.12. od 12- 19 sati

22.12. od 12- 19 sati

19.01 od 12- 19 sati

26.01. od 12- 19 sati

 

Popis tema koje obuhvaća program:

 

-   Apiterapija u Hrvatskoj

-   uvod u osnove apiterapije, anatomija, biologija i fiziologija medonosne pčele, pčelinji proizvodi.

-   Proizvodnja pčelinjih proizvoda, dobra pčelarska praksa, Zakonska regulativa za stavljanje pčelinjih proizvoda na tržište; fizikalne i kemijske odlike pčelinjih proizvoda, senzorska svojstva meda.

-   Biološka svojstva pčelinjih proizvoda, medonosno, začinsko i ljekovito bilje (građa, klasifikacija, biološka svojstva)

-   Osnove anatomije i fiziologije ljudskoga organizma (upoznavanje građe i funkcioniranja ljudskoga organizma kako funkcionira u zdravlju; mehanizmi za očuvanje zdravlja), patofiziologija (osnove), osnove prve pomoć i u pčelinjaku

-   Upotreba pčelinjih proizvoda u industriji ljepote (api wellness, frizerski, kozmetički i pedikerski saloni), upotreba pčelinjih proizvoda u gastronomiji, apiinhalacije i apiturizam

-    Apiterapija kao inovativni oblik ponude u medical i spa konceptu (pčelinji proizvodi i njihova primjena u profesionalnim tretmanima za zdravlje i njegu kože) mogućnosti praktične primjene

-    Apiterapija u veterinarskoj medicini, mogućnosti praktične primjene

-    Tehnologija proizvodnje matične mliječi, uzgoj matica za vlastite potrebe, skupljanje peluda, skupljanje pčelinjeg otrova (terenska nastava na pčelinjaku).


Pismeni ispit provjere znanja, prezentacija seminarskih (završnih) radova, podjela potvrda o sudjelovanju, potpisivanje etičkog kodeksa HAD-a; članstvo u HAD-u. 

 

Dr.sc. Gordana Hegić, mag.ing.agr.

 

Predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva


Download dokumenti :


- Pristupnica : http://www.api-had.hr/images/docs/tecaj_pristupnica.doc


- Info : http://www.api-had.hr/images/docs/O Hrvatskom apiterapijskom društvu i Simpoziju.doc


- Zaključci : http://www.api-had.hr/images/docs/Zakljucci_8Nacionalna_konferencija.doc